Teoxenia travelTeoxenia travel
Forgot password?

ZLATIBOR

ZLATIBOR

Zlatibor se nalazi u Zapadnoj Srbiji oko 230 km od Beograda. Obuhvata veliku visoravan koja se prostire od Kamišne na severu do Borove Glave na jugu i od Lisičine na zapadu do Katušnice na istoku.
U neposrednoj blizini Zlatibora, nalaze se brojni kulturno-istorijski i etnološki spomenici i atrakcije. Muzej pod otvorenim nebom “Staro selo” u Sirogojnu je zapravo autentično selo iz XIX veka.
Jedna od najlepših železničkih trasa na svetu, prolazila je do 1974. neposredno kraj Zlatibora, Mokrom Gorom. Voz danas ponovo saobraća, kao turisticka atrakcija. Parna lokomotiva probija se kroz stenovite tesnace, useke, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u obliku broja 8, te se i naziva “šarganska osmica”.
Zlatiborsku visoravan, cija nadmorska visina iznosi oko 1000 m, okružuju planinski venci: Tornik (1496), Cigota (1422),Kobilja glava (1178), Gradina (1177) i drugi. 

Zlatibor je planina izuzetne lepote. Prostrani proplanci, bujni pašnjaci, planinski potoci i prijatna klima, ubrajaju ovu planinu među najlepše.

Klima Zlatibora je povoljna i za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja.

Zlatibor ima i svoje izvore prirodne mineralne vode. Jedan od njih je banja Vapa, kod sela Rožanstva čija voda ima lekovita svojstva kod kožnih oboljenja i bolesti očiju.

Zlatibor poslednjih godina svoju turističku ponudu upotpunjuje brojnim i raznovrsnim sadržajima. Izgrađen je veliki broj sportskih terena, otvoreni i zatvoreni bazen, ski liftovi i ski staze. Uređeno je jezero, napravljen novi tržni centar, pijaca, autobusko stajalište i dr. Takođe, izgrađen je veliki broj novih hotela i odmarališta, apartmana, restorana.

Zlatibor pruža uslove za odmor i rekreaciju kroz razne vidove rekreativnog, sportskog, lovnog, zdravstvenog, i kongresnog turizma. Godišnje oko 200.000 posetilaca ostvaruje oko 1.000.000 noćenja na Zlatiboru.

Preporučujemo